ÅSIKT

Jobbade för polisen – och palestinierna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Bo Weymann.

Sensationellt nog sitter han där – Bo Weymann som var med i Blekingegadeligan nästan ända till slutet, efter alla dessa år beredd att svara på frågor från ett massivt medieuppbåd. Det är mycket indignation i luften på presskonferensen efter visningen av Anders Riis-Hansens dokumentärfilm, baserad på Peter Øvig-Knudsens böcker.

”Ska du inte passa på att be alla offren och deras familjer om ursäkt?”, kommer det från ett håll. ”Det vore osmakligt”, svarar Weymann, ”men jag har förstås ett moraliskt ansvar för våldets normalisering i gruppen”. Länge handlade det främst om att man slog ner värdetransportväktare och andra som kom i vägen vid varuhus- och bankrån. Weymann säger ångerfullt att han nu inser att ligan traumatiserade människor som bara gjorde sitt jobb. Han säger sig inte veta vem som sköt ihjäl den 22-årige polisen Jesper Egtved Hansen vid postrånet på Købmagergade i november 1988. Weymann hoppade av gruppen några månader före rånet.

I filmen talar han om ”de små stegen” i radikaliseringen. För honom började det i den egna vänsterpolitiskt aktiva familjen. Under brinnande Vietnamkrig såg lille Bo sin bror Jan – som deltog vid det sista rånet – komma hem sent efter olika aktioner, och skänkte själv PFLP en del av sina konfirmationspengar. Det slutade med ett avancerat dubbelliv. Bo och Jan jobbade rentav som datakonsulter åt polisen, alltmedan de höll nära kontakt med PFLP:s högsta ledning. Och rånade ihop miljoner till rörelsen.

”Såna som jag gjorde ju skitjobbet, men danskarna var betrodda revolutionärer”, säger Carlos, ”Schakalen”, via en knastrig telefonledning.

Filmen är en rafflande, konventionell kriminaldokumentär – men gott så. Autentiska medieinslag och polisradio blandas med rekonstruerade händelseförlopp och intervjuer. Rosaskimrande familjeidyll ställs mot hårdför aktivism.

Med märkesjeans och rakad skalle hade nutidens Weymann kunnat vara en av de journalister som grillar honom. ”Man ska hålla sig till de demokratiska spelreglerna”, säger han. ”Men Palestinas sak är fortfarande viktig.”

FAKTA

DOKUMENTÄRFILM

Blekingegadebanden

Regi: Anders Riis-Hansen

Medverkande: Bo Weymann, ”Xander” Truelsen, Gert Rasmussen m fl

Tid: 1 tim 40 min

Malin Krutmeijer