ÅSIKT

Avantgardets youtube

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På Göteborgs poesifestival i höstas, som hade tema ”kollektivitet”, pratade poeten Caroline Bergwall om hur vissa traditioner och arbetssätt om och om igen osynliggörs när mainstreamen rusar fram genom historien. Verk som på olika sätt utmanar normen för vad konst eller litteratur eller subjekt eller kön eller kroppar kan vara får möjligen sina femton sekunder i rampljuset, men förpassas sedan till en sorts experimentens marginal. Och ”experimentell” är ett annat sätt att säga att det här inte riktigt är på riktigt, utan ett försök – inget som någon utanför en liten krets behöver ta på allvar.

På mina drömmars you-tube, ubuweb.com, finns ingen marginal och ingen användning för ett centrum.

Den helt reklamfria, snygga och användarvänliga sajten är nätet när det är som bäst. En kombination av noggrant, kunnigt urval och alldeles överväldigande mängd. En ambitiös och annan litteratur- och konsthistorieskrivning som arbetar med att synliggöra, tillgängliggöra och folkbilda.

Här finns kassettidskriften Tellus från 1980-talet, med bland annat liveinspelningar av Sonic Youth och Mike Kelley. Här läser Gertrude Stein och James Joyce egna texter, och här finns konst av Valie Export, Yoko Ono, Fluxus. Åke Hodell är också med, liksom ett verk av Jarl Hammarberg-Åkesson och Sonja Åkesson.

Och ofattbart mycket mer av det som någon gång eller alltid kallas ”avantgarde”. Vid sidan av verken finns essäer, intervjuer, introduktioner.

Det är vilt och knastertorrt om vartannat, det är humor och djupaste allvar och det är alltid passionerat.

Ett annat slags kanon, bred och djup som Grand Canyon. Nätets största sevärdhet. Besök den redan i dag.

Jenny Tunedal