ÅSIKT

Stoppa våldet mot vänstern

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I lördags jagades och misshandlades tre vänsteraktivister som deltog i en demonstration mot utvisningar av flyktingar på Södermalm i Stockholm.

I onsdags attackerades en ledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige.

I fredags överfölls fyra medlemmar av Revolutionär Kommunistisk Ungdom efter att de som vanligt sålt sin antikapitalistiska och antirasistiska tidning Rebell på gågatan i Uppsala. Klockan sex på kvällen, när andra som bäst helghandlade, överfölls de av åtta, tio maskerade män som legat i bakhåll vid deras lokal Röda stjärnan. Två av ungkommunisterna fick åka till akuten, en med en fraktur på armen. De har under en tid varit hotade av medlemmar i Svenska Uppsala, en växande grupp nyfascister som tidigare lekte krig i Flogstaskogen, men som nu tagit sig in till stan för att jaga riktiga rödskinn. Svenska Uppsala, som frontas av en morddömd nynazist, skriver på sin hemsida att de vill ”bli svenskarnas röst i Uppsala som traditionellt varit ett fäste för vänsterextremister och andra svenskfientliga strömningar i samhället”.

Tre överfall på fyra dagar.

Vad vi ser är ett paradigmskifte: extremhögern ger sig nu inte bara på militanta antifascister, utan även allmän vänster av alla dess slag. I Mellansverige lever en medlem i Ung Vänster med skyddad identitet, efter dödshot från nynazister. I en kommun i Dalarna har Ung Vänster lokal på skyddad adress, av samma skäl.

I Dagens Nyheter i går skrev Kajsa Ekis Ekman om den skugga som alltid förföljer vänstern. Palestinavännerna avkrävs ansvar för antisemiterna, antiimperialisterna för den urskillningslösa terrorn, feministerna för manshatet och så vidare: ”Skuggan kan växa sig så stark att en hel rörelse förlamas. Att man inte vågar formulera en åsikt, därför att den förvandlas så fort man yttrat den.”

Vänstern förföljs även av en annan självcensurerande skugga: tokhögerns. Den som plötsligt kan sätta ditt hem i brand eller slå av din arm. Den som den etablerade borgerligheten – under rådande styrkeförhållanden – aldrig

känner sig tvingad att ta avstånd från.

Åsa Linderborg