ÅSIKT

Starka kort i nya Spader dam

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Aleksandrs Antonenko och Inessa Galante i operans fårhage.

Kungliga Operans uppsättning av Tjakovskijs Spader dam som hade sen vårpremiär finns nu åter på repertoaren, men denna gång med två gästande, utmärkta solister i de bärande rollerna. Spader dam är en opera som kräver kraftfulla och krämiga röster, och det har sannerligen den lettiske Aleksandrs Antonenko som Herman, han som så att säga får spader av pengalust och kärlekslust i en osalig kombination.

Vid nypremiären i lördags annonserades indisposition hos Antonenko, vilket märktes i en viss ansträngning, men rösten är stor och, vilket är mindre vanligt, intressant. Den har karaktär. Vacker, tät och med eleganta pianissimon hörs nu också Inessa Galante som Lisa, föremålet för Hermans längtan. Även hon är lettiska och de båda solisterna matchas bra av Jesper Taubes Furst Jeletzkij och Ingrid Tobiassons Grevinna.

Uppsättningen känns fortfarande något överlastad, men den har sina vackra ögonblick och rekvisitans får förtjuser fortfarande. Dessutom anses operan med rätta vara Tjakovskijs bästa.Claes Wahlin

ARTIKELN HANDLAR OM