ÅSIKT

Exklusivt: Läs utdrag ur Guillous självbiografi

Så skapades hysterin kring Scheike
Så föddes Hamilton

KULTUR

Veckans hyllade självbiografi ”Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv” beskrevs som ”en av de mest underhållande memoarböcker jag har läst” (Aftonbladet), ”...intressant och stundtals också sensationell läsning” (Svenska dagbladet) och ”rolig och rasslande läsning” (Expressen). Det har blivit 40 år i den publicistiska hetluften – men allt är ännu inte känt för hans läsare.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Exklusivt för Aftonbladets läsare publiceras i dag två av historierna, som utspelar sig på 80-talet.

Berättelsen börjar på tv i Malmö, där Jan Guillou är programledare för Rekord-Magazinet, och bestämmer sig för att en gång för alla slå tittarrekord för samhällsprogram. Annika Hagström hade en gång med hjälp av Carola lockat över två och en halv miljon.

Rekordet skulle slås, och planen var att skapa hysteri kring fenomenet Hans Scheike, dömd för sexuellt utnyttjande av barn och känd för att piska sina kvinnor.

Vi får också veta hur spionfiguren Carl Hamilton föddes – i ett flygplan på väg hem från Oslo.

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Ser tillbaka Jan Guillou har sammanfattat 40 år i den publicistiska hetluften i självbiografin ”Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv”. I dag publicerar Aftonbladet delar av boken som hyllats av recensenterna.