ÅSIKT

USA:s tur att be Kambodjas folk om ursäkt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Pol Pot.

Vem har ansvaret för flest dödade i Indokina? Frankrike? USA? Pol Pot?

Då jag gick på högstadiet pratade min lärare om Mau Mau-upproret. Det hade övertygat henne om kolonialismens nödvändighet. Då vildarna gör uppror röjer de sin bestialitet. Det var överdrivet, men det rymde ett uns av sanning. Förtryckta som gör uppror går ibland till våldsamma överdrifter. Den som sympatiserar med förtrycket noterar självrättfärdigt dessa.

Sker något liknande med bilden av Pol Pot?

Nu hängs hans svenska sympatisörer ut. Hur naiva var de inte? Men inget sägs om Pol Pots internationella sympatisörer, vilka trädde fram då han fallit och hans brott avslöjats. År efter år stöddes Pol Pot av USA i Förenta Nationerna. Är det inte mera upprörande än att Per Olof Enquist hade en glättad bild av Kambodja just då kriget var över?

Gunnar Bergström, som aningslöst besökte Pol Pot, har bett det kambodjanska folket om tillgift. Det är rimligt. Men när ska USA be det kambodjanska folket om ursäkt för sitt cyniska stöd till Pol Pot, då hans brott låg i öppen dager?

Och när ska USA betala skadestånd för det krig man övertog från Frankrike och drev med sådan ihärdig blodtörst, ända tills det var förlorat?

Torbjörn Tännsjö