ÅSIKT

Israels ÖB kan åtalas

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Civila användes som mänskliga sköldar. Civila sköts när de försökte sätta sig i säkerhet, hållande i vita flaggor. Skolor, sjukhus och fabriker utsattes för systematisk förstörelse.

Det är bara en liten del av den kritik som riktas mot den israeliska armén i Goldstone-kommissionens rapport om Gazakriget i vintras, som släpptes i dagarna. Slutsatsen som dras är att Israels våld var oproportionerligt och riktat mot Gazas befolkning som helhet, inte bara mot Hamas. En domstol skulle kunna finna att brott mot mänskligheten begåtts, konstaterar rapporten lakoniskt.

Flera andra internationella organisationer, till exempel Amnesty och Human Rights Watch, har kommit till samma slutsatser. Deras rapporter målar en entydig bild av Gazaoffensiven: den israeliska armén gjorde sig skyldig till krigsförbrytelser.

I Israel har de emellertid fått liten uppmärksamhet. Organisationerna som skrivit dem har avfärdats som propalestinska och enskilda rapportförfattare har utpekats som antisemitiska. Men när Goldstone-rapporten, skriven på uppdrag av UN Human Rights Council, släpptes gick det ändå en skakning genom det israeliska samhället. FN är trots allt FN, och dess rapporter har en auktoritet som inte ens Israel kan förneka – även om det fanns de som försökte. Tidningen Israel Hayom avfärdade rapporten som “ett klassiskt exempel på antisemitism”. Trots att kommissionens ordförande, Richard Goldstone, själv är av judisk börd och uttalad sionist.

Det som framför allt oroar Jerusalem är att rapporten ska tas till den Internationella domstolen i Haag. Där skulle åtal kunna väckas mot israeliska militärer och politiker.

Det vore kanske det enda som skulle kunna få israelerna att vakna upp och fråga sig varför de blivit alltmer isolerade internationellt: om försvarsminister Ehud Barak och överbefälhavare Gabi Ashkenazi riskerade att arresteras om de reste till länder som tar Genèvekonventionen på allvar.

Israel borde för länge sedan ha tillsatt en egen kommission för att ta reda på vad som gick snett under operationen. Men den ende som hittills ställts till svars för sina handlingar under Gazakriget är den soldat som stal ett kreditkort från ett palestinskt hem. Han dömdes till sju månaders fängelse.

Den som avfyrade granaten som dödade fyrtio flyktingar som sökt skydd i en FN-skola har däremot inte fått något straff. Det har inte heller den som bar ansvaret för att Röda Korset under flera dagar hindrades från att hjälpa skadade som var instängda i ett bombat hus. Eller den som gav klartecken till att använda vit fosfor i tätbefolkade områden.

Catrin Ormestad