ÅSIKT

Dumhetens sista dagar

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I kväll sker en av de mest världsomspännande premiärerna genom tiderna när klimatdokumentären Age of Stupid går upp på biografer i Sverige och 63 andra länder. Om tidigare dokumentärer i ämnet främst fokuserat på vetenskapen tar sig Age of Stupid an den stora moraliska frågan: Är vi dumma nog att utrota oss själva?

I filmens ramberättelse är svaret ja. I denna är det år 2055 och en av de få som överlevt klimatkatastrofen ser tillbaka på dårarnas tid.

”Folk som springer runt i cirklar, besatta av en liten yta sand under sina fötter, samtidigt som en tsunami rusar mot dem”, suckar överlevaren (spelad av Oscars-nominerade Pete Postlethwaite).

För tillfället verkar det inte otroligt att filmens dystopi blir av, de flesta är överens om att det stora klimatmötet i Köpenhamn i december snarare lär bli en självmordpakt än en succé.

Å andra sidan visar Age of Stupid-projektet att omöjliga uppdrag går att ro i hamn. Trots minimal budget har filmen gjort succé i hemlandet Storbritannien där de politiska kampanjer som fötts ur filmen fått ett direkt inflytande på regeringen. När filmen nu blir global, uppbackad av bland andra förre FN-chefen Kofi Annan, är målet att nå 250 miljoner tittare – och att mobilisera dessa inför Köpenhamnsmötet.

David Jonstad

ARTIKELN HANDLAR OM