ÅSIKT

Israelisk kultur är regimkritisk, Klein

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Debattören Naomi Kleins teorier håller inte, menar Ingrid Lomfors. Ovan Aftonbladet 18 september.

”Kulturen är Israels nya vapen”, deklarerar Naomi Klein (Aftonbladet 18 september).  Enligt Klein ska Israel "skicka ut kända författare och skribenter utomlands, teaterföreställningar och konstutställningar” för att ”undvika en granskning av dess agerande i de ockuperade områdena”. Det är möjligt att den israeliska regeringen vill få omvärlden att tänka på kultur i stället för ockupation. 

Men det betyder inte att den lyckas.

Den israeliska kulturen är till stor del regimkritisk. Den har en imponerande förmåga att skilda konfliktens mänskliga konsekvenser. Utan den skulle vi förstå betydligt mindre om palestiniernas lidande under israelisk ockupation.

Klein ger inga exempel på kända kulturarbetare som låter sig utnyttjas av den israeliska regimens påstådda försök att kamouflera israeliska övergrepp. Jag tror att de är svåra att hitta. Däremot finns åtskilliga aktuella exempel på det motsatta.

Klein känner sig illa till mods när israeliska filmer visas på filmfestivalen i Toronto. Men flera av dem levererar just det som Klein efterlyser. Nyss vann den israeliska antikrigsfilmen Libanon pris på den internationella filmfestivalen i Venedig. Checkpoint och Waltz with Bashir är andra prisbelönta filmer på samma tema.

Det finns flera aktuella exempel. På konsthallen Magasin 3 i Stockholm kan man för närvarande se israelen Smadar Dreyfus. Tvärtemot vad Klein påstår belyser Dreyfus konflikten. På samma sätt är det med skådespelaren Amikam Levy som just nu repeterar på Judiska teatern i Stockholm. Och med författaren Etgar Keret som medverkar på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Kleins teorier, att kulturen är ”propagandan som ska få oss att glömma brotten i Gaza”, håller inte. Det är just den israeliska kulturen som påminner om dem, samtidigt som den hjälper oss förstå att dialog och försoning är den enda framkomliga vägen.

Ingrid Lomfors