ÅSIKT

Dömer ut halva journalistkåren

1 av 3 | Foto: Foto: lasse allard
Ulrika Knutson är ordförande för Publicistklubben.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På tidningsredaktionerna resonerar man som så, att eftersom man ändå kan läsa allt på skvallersajten Flashback, kan vi trycka och publicera vad som helst. En rasande dum hållning, menade Ulrika Knutson i gårdagens P1 Morgon.

Det är värdedepårånet i Västberga som får Publicistklubbens ordförande att reagera: tidningarna ägnar sig åt en flod av spekulationer och artiklarna har karaktär av uppsluppen dokusåpa. Den allvarliga anklagelsen underbyggs inte med några fakta, utan vilar på Knutsons intryck efter att ha bläddrat

i några tidningar. Hon pekar särskilt ut dem som vill pressa upp lösnummerförsäljningen, det vill säga Aftonbladet och Expressen – de har alltid tänjt på gränserna när det gäller att peka ut och påstå saker om folk.

Det är riktigt att etiken inom journalistik förändrats, men det är inte, som Knutson menar, en ständigt skenande utveckling, utan något som böljar fram och tillbaka. Och tvärtemot vad hon tror är de etiska frågorna föremål för en ständigt pågående diskussion. En nyhetsredaktion har alltid mer information än den publicerar – 

obehagliga detaljer och personuppgifter – som man måste välja bort av just etiska skäl. Det är en viktig del av nyhetsarbetet.

Visst begås det fel och övergrepp, men det är inget som är utmärker just kvällspressen. Självklart ska publiceringsbeslut diskuteras, men när det gäller helikopterrånet är det knappast så att pressen gissar ut i det blå – det är polisen som läcker som ett såll.

Det klär Publicistklubben dåligt att ha en ordförande som diskvalificerar halva journalistkåren. Och som inte har en aning om hur det går till på en tidningsredaktion.

Åsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM