ÅSIKT

Upproret rullar vidare

Bonnier skänker 200 ljudböcker

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vi har fått ett sånt fint brev hit till kulturredaktionen, från Bonnier audio. De vill som Sveriges största ljudboksförlag medverka i kampanjen för att rädda vägkrogsbiblioteken, och skänker därför 200 ljudböcker till Nyköpingsbro och Östgötarasta, som har stor brist på böcker.

För ett tag sedan gjorde Kulturnyheterna på SVT ett inslag om långtradarchaffisar som berättar om vilken arbetsglädje ljudböckerna ger dem. Att de kör lite långsammare när boken är bra, att de hellre lyssnar vidare än tar rast. Andra har berättat hur de söker upp varandra efter vägen för att byta böcker och läserfarenheter. Att de för första gången i sitt vuxna liv kommer i kontakt med skönlitteratur.

Bonnier audio skriver också i sitt brev, att de hoppas att ”många fler tidningsredaktioner och ljudboksförlag följer efter”. Hittills har Arbetarbladet, Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet och Östgöta-Correspondenten blivit fadder för varsitt bibliotek (vi på Aftonbladet har paxat Kalix). Nu väntar vi otåligt på Dagens Nyheter och Expressen.

Viktigast är dock att regeringen ansluter sig till kampanjen, och pytsar in de ynka 7,5 miljoner kronor som behövs för att Kultur i Arbetslivet ska fortleva med sina läsbefrämjande insatser bland det folk som lever i verkligheten.