ÅSIKT

En bok i nio exemplar

Dmitri Plax säljer smal litteratur på Tradera

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Dmitri Plax säljer sin nya bok ”Om" i nio handskrivna exemplar som vart och ett innehåller en niondel av hela texten.

Poeten och översättaren Dmitri Plax beskriver sitt senaste bokprojekt med ett citat av Jean-Francois Lyotard, som inleds med orden: ”Denna bok protesterar”. Det är som om Plax vill försäkra sig om att ingen undgår den vägran han iscensätter med Om, som utkommer på Ruin förlag i endast nio handskrivna exemplar. Varje exemplar innehåller dessutom bara en niondel av hela boken – för att helheten ska kunna läsas måste alltså ägarna av de nio exemplaren mötas.

Om destabiliserar på ett obändigt sätt sitt eget "bok-vara": detta är inte en litteraturprodukt, utan en litterär händelse - ett konstverk, ett brev, en aktion. Och även en auktion.

Den tjugosjunde oktober inleddes en budgivning på Tradera där ett exemplar av boken finns till försäljning. Utgångspriset är 900 kronor, i skrivande stund är antalet inlagda bud: 0.

Jag tycker det är smått genialt. Om ger sig ut på den så kallat fria marknaden i all sin olönsamhet, värdelöshet, maktlöshet. Den leker med det "autentiska" – handskriften som, om den vore tillverkad av en berömd hand, skulle garantera ett monetärt värde. Och den försöker fucka upp livspussel genom att förvänta sig att läsarna tar sig tid att träffa varandra.

Om man inte har gott om pengar och inte vill träffa någon kan man i stället hämta det som förlaget kallar ”den rena texten” – det vill säga ett enkelt ordbehandlingsdokument med texten i Times New Roman, 12 punkter – till sin dator och skriva ut. Nästan helt gratis får man läsa en samling sällsynt svartsynta texter, med en humor lika insmickrande som kallraset i en dragig lägenhet. Korta, fabelaktiga noveller blandas med dikter, som ibland består av en enda rad, som den förtvivlat vackra Om kärlek: ”Jag vill att du ska lämna mig för nån annan. Och att denne andre skulle bli jag.”

Eller den Om makt: ”Makt har sitt språk. Maktlösheten har brytning.”

Och det värdelösa har sitt sätt att göra motstånd.