ÅSIKT

Största hotet mot Vellinges unga: Vellinge

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Om man besöker kommunen Vellinges hemsida på nätet är det lätt att bländas av alla idylliska adjektiv: Några av Sveriges finaste stränder, nöjda invånare, välmående näringsliv och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Kanske är det den bilden de boende i kommunen försöker värna om när man nu vill hindra de ensamma flyktingbarnen från att kvarteras in i ett gammalt vandrarhem i Hököpinge.

Våra egna barn då? Hur blir det nu med deras trygghet? var en av frågorna på boendemötet. Stulna cyklar och sjukdomar målades upp i skräckscenariot.

Men tittar man på hur kommunen förekommit tidigare i media ser man att hotbilden mot de unga i verkligheten består av något helt annat:

Det var i Vellinge som en student stämplades som förståndshandikappad 2007 och tvingades gå i särskola, men som efter nya tester två år senare förklarades normalbegåvad. Det var då det fjärde fallet i samma kommun där särskoleplacering varit diskutabel.

Enligt Sydnytts undersökning förra månaden hade 29 procent av alla killar i gymnasiet i Vellinge testat narkotika högt över genomsnittssiffran i resten av landet på 17 procent. Och rektorn för samma skola, Gert Åkesson, blev nyligen själv en riksangelägenhet när han via en krönika förklarade att sjukdomar som dyslexi och anorexi var rena påhitt.

Oron för Vellinges framtid är med andra ord minst sagt befogad. Men den har mer med faran av kollapsande glashus att göra än något annat.

Kristofer Ahlström