ÅSIKT

"Lymlarna" ska stoppas

Ny dansk polislag tömmer gatorna under klimatmötet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lømmelpakken, lymmelpaketet, kallas de skärpta demonstrationslagar som den danska regeringen med stöd av Dansk Folkeparti drev igenom i folketinget i går.

Lymlarna är sådana som Världsnaturfonden, Greenpeace, Jordens vänner och andra farliga miljöorganisationer som väntas till klimattoppmötet i december.

”Vi kan inte ha det så, att demonstranterna sätter sig på gatan i en kedja och till exempel hindrar att polisen kommer fram till Bella Center” förklarar Venstres talesman i rättsfrågor, Kim Andersen ( Information 18 oktober).

Därför blir det nu automatiskt fängelsestraff för skadegörelse i samband med demonstrationer och för att ”förhindra polisens arbete”, en femdubbling av böterna för ordningsstörning och en fördubbling av den tid polisen ”preventivt” får låsa in folk utan brottsmisstanke – från sex till tolv timmar.

Lagarna tar alltså inte sikte på kravaller och stenkastning, för sådant finns redan kännbara straff, utan på mindre allvarliga brott.

Det är som vanligt ”demokratin” man vill skydda och politikerna bedyrar att laglydiga demonstranter ska få hållas; man är bara ute efter ”hardcore professionelle ballademagere”, som justitieminister Brian Mikkelsen kallar dem. Dess spöklika bråkstakar har framkallats inför varje toppmöte. Men vid varje toppmöte har helt fredliga demonstranter blivit slagna och fängslade.

Och om fredliga aktioner i ett läge där mänsklighetens överlevnad står på spel betraktas som ett hot mot demokratin, vad finns då kvar att skydda av denna demokrati? En formell mall, ett skal?

Straffskärpningarna blir dock knappast verkningsfulla. De som är redo att använda civil olydnad låter sig nog inte avskräckas av ett högre straff, än mindre de ”professionella bråkstakarna”. Tvärtom förstärker lagpaketet bilden av toppmötet som ett odemokratiskt forum, när världens ledare låser in sig bakom polislinjer och misstänkliggör den globala miljörörelsen som kriminell. En bättre provokation för att hetsa upp stämningen och öka risken för de våldsamma sammandrabbningar man säger sig vilja hindra finns knappast.

Men så är syftet antagligen inte att minska risken för kravaller, utan att skrämma den danska allmänheten: det kommer att bli bråk i Köpenhamn. Gå för guds skulle inte ut och demonstrera ni också. Låt politikerna sköta politiken, lobbyisterna lobbningen och polisen lymlarna. Ni kan ju se på tv när historia skrivs på gatorna.

Men om inte femtusen, utan femtiotusen svenskar tar sig över sundet finns inte mycket de kan göra. De kan ju inte spärra in hur många som helst.

Petter Larsson