ÅSIKT

Polisen får gränslös makt vid toppmötet

”Historien förskräcker”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Danmark har nu återinfört gränskontrollerna inför klimatmötet i Köpenhamn. Polisen säger sig självklart bara vara ute efter utländska bråkstakar. Men man kommer inte bara att stoppa dem som bevisligen begår brott, till exempel genom att bära vapen. Det är också en preventiv insats, riktad mot dem man tror skulle kunna begå brott. Som har fel klädsel, fel åsikter, och framför allt, som tidigare hamnat i andra länders underrättelseregister. Enligt danska rikspolisens talesman handlar det om att agera när ”man får information om att vissa personer är på väg mot gränsen”.

Historien förskräcker. Vid tidigare toppmöten har personer stoppats på löjeväckande svaga grunder.

Som det svenska par som sattes på färjan tillbaka när de var på väg till G8-mötet i Heiligendamm 2007, bara för att kvinnan hade en t-shirt med en piratbyrå-logga i sin packning. I Nice 1999 stoppades ett tåg med 1?500 italienska aktivister vid franska gränsen, trots giltiga resehandlingar. I Göteborg 2001 avvisades 23 personer. I Genua samma år stoppades 2 000.

Krocken med den demonstrations- och rörelsefrihet som politikerna i teorin försvär sig till är tydlig. Precis när dessa rättigheter ska användas i praktiken sätts de ur spel. För när toppledare samlas till toppmöten går toppsäkerheten före allting annat.

Med en parafras på den gamla Clash-hiten Know your rights, så har man i de lägena rätt att demonstrera, så länge man inte är dum nog att faktiskt göra det.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM