ÅSIKT

Pekgul pekar snett

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Pekgul.

”Jag skulle vilja säga att det finns extrema muslimer i alla partier, som är delaktiga i trakasserierna av judar i Malmö, ja.”

Så sa Socialdemokratiska Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul i en Aktuellt-intervju i torsdags.

Tillåt mig tvivla på att hon genom träget grävande i polismaterial hittat inte bara muslimer utan också medlemmar från samtliga riksdagspartier bland de misstänkta gärningsmännen bakom de 49 hatbrott med antisemitiska förtecken som anmälts i Malmö (2009). Särskilt som de då bör handla om partimedlemmar på sådana poster att de kan identifieras, eftersom medlemsregistren inte är offentliga.

Och alldeles i synnerhet som Malmöpolisens hatbrottsexpert Susanne Gosenius uppger att ”i de allra flesta fall är det okända gärningsmän, vi har alltså inte några namn eller klara indikationer på vem det är” (Rapport 8 mars).

Men låt oss vara generösa. Kanske har Pekgul på något vis verkligen fått kännedom om vilka de personer som hetsat mot judar är. I så fall bör hon förstås lämna de uppgifterna till polisen.

Om inte, så har hon uttalat sig extremt oansvarigt och använt sin ställning som ledande företrädare för Socialdemokraterna till att – utan faktagrund – misstänkliggöra muslimska medlemmar i alla partier i Malmö. I så fall bör hon förklara varför hon pratat i nattmössan och be de utpekade om ursäkt.

Det duger ju inte att strö fördomar omkring sig bara för att man, med all rätt, avskyr antisemitism.

Petter Larsson