ÅSIKT

När allting är försent

Pia Bergström sträckläser en isande framtidsroman

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Martin Engberg.

En riktigt otäck bladvändare. Nordiskt stumnad glesbygd drabbad av en helt annan miljökatastrof än den vi fruktar: den accelererande värmen har slagit om till istid. Vårarna är knappt märkbara och bonden Jon, som håller ortens vägar snöfria med statlig bensin, måste ut och ploga flera gånger varje dygn.

Hade jag läst Martin Engbergs mörka framtidsroman Stjärnpalatset i mars hade vinterns kvardröjande isklor känts riktigt skrämmande. Det är just den vanmäktiga ”försent”-fasan, som väl alla har känt av de senaste åren, som Engberg ger sig rakt in i. Han skildrar en svensk landsända fyrtio år från nu, där de flesta tycks leva på som förr, utom vad det gäller matvanorna, medan vissa, som Jon och hans fru Ingrid försöker göra något. De har satt sin tilltro till en sektliknande rörelse som de nu är på väg att offra sitt andra barn till. Rörelsen, ledd av en karismatisk genetiker, försöker rädda det mänskliga genomet och mänsklighetens minnen. Deras metoder för tankarna både till Alien-filmerna, särskilt den andra, till Doktor Moreaus läbbigaste experiment och till scientologin och andra pseudovetenskapliga frälsningsläror som handlar om utvaldhet, triumf över döden och flykt till andra existensformer.

Martin Engberg debuterade 2006 med Tecknen runt husen, en samling dystopiska berättelser infattade i ett samhällsförfallande, verklighetssviktande nu. Han använder en klar och exakt vardaglig prosa och ett dämpat och smärtbehärskat jag som just genom sin brist på rättmätig upprördhet får den mest bisarra miljö att kännas självklar. Möjlig, och märkligt välbekant.

I den här kalla och hopplösa världen är allt motstånd inställt, man anar ett samhälle där skolplikten inte gäller längre och folk får tro på vad de vill. Ingen kunskap kan ändå hindra isen. Jons och Ingers fosterflicka Katharina, som ska offras i ”Imperatorns” tjänst, föds upp på en samling torftiga sagor för att vara ren och villig när Luftballongen kommer och hämtar henne till ön. Där vaktas en drivhusstad under glas av uniformerad personal och lydiga ”panterhundar”, och från många låsta våningar under jord hörs omänskliga råmanden.

Utanför mitt fönster jublar koltrastarna redan vid tretiden. Jag är väldigt tacksam för det. Än finns det tid, tänker jag och somnar om.

Pia Bergström

FAKTA

PROSA

Stjärnpalatset

Av: Martin Engberg

Förlag: Norstedts