ÅSIKT

En hägg i högform

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: lotte FERNVALL

Titelnovellen i Göran Häggs Lucrezia Borgias fjärde bröllop (1998) berättar en erotisk förväxlingshistoria, där hertiginnan, utklädd till sin kammarjungfru Bianca, bedrar hertigen med poeten Bembo – varpå Bianca även väcker hertigens lust, varvid han sig själv ovetande är otrogen med sin egen hustru. Fortsatta förvecklingar följer.

Det är ett elegant turnerat divertissemang där trohet är ett skämt, så länge sanningen inte uppdagas. I övriga noveller vädrar Hägg några käpphästar, som att häckla byråkratiskt tunnelseende där de bästa avsikter utmynar i rena farsen. I Kunglig födelsedag 1996 regerar Gustaf VII Adolf (som alltså inte störtade 1946), och novellen formar sig till en explosion av kontrafaktiska uppgifter av hur allt sett ut om historien tagit en annan vändning.

Den nyfikne journalist som i novellen Tillbaka till naturen trosvisst söker upp ett religiöst kollektiv som återvänt till ursprunget hinner knappt chockeras över deras matvanor innan det är hans tur att styckas. En Hägg i högform.

Gunder Andersson