ÅSIKT

Zlut i rutan

Peter Wahlbeck i ”Tv für alle” från 1996, en klassiker i ZTV. I går meddelade MTG att kanalen läggs ner.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag ställde en gång in en återträff med min högstadieklass för att få chansen att vara med i ZTV. Jag hade aldrig stått inför ett så enkelt val. Att få uppträda i Jan Stenbecks nya ungdomskanal kändes som att få en biljett rakt in i FRAMTIDEN.

På ZTV fick man ju göra vad som helst. Exakt. Vad. Som. Helst. Det räckte med att titta på Peter Wahlbecks och Mikael Ericssons Tv für alle (1995). Den dåligt dubbade och obegripliga tv-serien om Tabac man, Disco duck, Santa, Dragan med flera är fortfarande en milstolpe i svensk tv-historia.

Wahlbecks serie var för den ironiska generationen vad LSD var för hippierörelsen. Den öppnade ett hål i huvudet mot hittills okända, ironiska dimensioner.

Tv für alle var kulmen på det tidiga ZTV:s kreativa kaos, men där fanns även Peter Siepens Estrad och Nalle Knutssons pratshow. I efterhand är det otroligt att en kanal betald av Stenbeck, på aggressivt korståg mot tv-monopolet, kunde vara så fullkomligt befriad från kommersiella hänsyn. Man kanske inte kan tacka Stenbeck för ZTV:s anarki, men när beskedet i går kom att MTG lägger ner den olönsamma kanalen och ersätter den med sport, önskar man ändå att fler tokiga kapitalister öste pengar över branscher de inte har någon koll på. Media, till exempel.