ÅSIKT

Insikten kom 30 år försent såklart

1 av 2
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Man är vuxen när man är 19, visst?

Gymnasiet avklarat. Samboskap inom räckhåll.

Det är bara en lokal att vara sambo i som saknas.

Det går att åtgärda. Om man bor i Östersund och pinar sig upp i gryningen för att läsa under ”Uthyres” i ÖP och är fräck nog att ringa annonsören klockan halvsex på morgonen.

Då är det raskt avklarat och en 19-åring får tillträde till 70 kvadratmeter sekelskifteslägenhet med rum i fil, stuckatur i taket och en fungerande kakelugn och låg hyra ity huset mitt-i-smeten är k-märkt.

Uppskattar 19-åringen och hennes överraskade, icke-tillfrågade sambo denna praktlägenhet?

Inte mycket.

De vackra rummen med höjd och rymd och stora fönster möbleras med sjukt fula stålrörsmöbler, svart manchester och ett begagnat överkast i beige och brunt.

Icke en gång begrundar 19-åringen sin stora lycka att få bo centralt och vackert till hälften av vad hennes jämnåriga betalar för sina skolådor i utkanten.

Hon tar det för givet och ger den något ovillige sambon nådig tillåtelse att odla saker i de djupa, marmorklädda fönsternischerna medan hon själv tycker att det är toppen att kunna sätta en hemvinssats i köket för kommande fester där inte en käft bryr sig om stuckatur eller kakelugn eller två decimeter höga, profilerade golvlister, utan glatt sular ett halvätet päron in i en dörrkarm.

Så småningom växer 19-åringen upp och begriper vilken pärla hon bott i. Men det är så dags då; 30 år för sent och med en villa utan stuckatur att amortera på.

FAKTA

Min första bostad

Karin Ahlborg