ÅSIKT

Blind inför kön och klass

Clara Törnvall läser Stig Hanséns bok om Bruce Springsteen

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Springsteen spelar i Göteborg, året 2005.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Bruce Springsteen får människor att vilja berätta om sig själva”, skrev Göran Greider en gång. Det är sant, också för Stig Hanséns nyutkomna originalpocket Springsteens hjärta, boom-boom. Den gör anspråk på att vara en bok om Springsteens texter, men är egentligen en bok om Stig Hansén själv. Vackert så – här finns många fina vittnesmål från en tillvaro med Springsteen som ständig följeslagare, vägledare och beskyddare. Men det vilar samtidigt något lite störande motsägelsefullt över självbespeglande läsningar av en artist som alltid har ett ”vi” i sina texter, och vars hela gärning handlar om längtan efter gemenskap och sammanhang.

Hansén snuddar vid flera välkända Springsteen-teman, hoppar mellan drömmen, flykten och kärleken, men lämnar dem för existentiella associationer som mynnar ut i frågetecken. Han bryr sig knappt om religionen och skriver överraskande lite om politiken. Och så är det ”kvinnobilden”.

Springsteen mystifierar kvinnor, beskriver dem som främmande varelser, skriver Stig Hansén i en kort passus. Och det är ju en bekant feministisk kritik, som ofta riktas mot killar med gitarr. Men är den sann här?

För mig är Springsteen en av mycket få manliga rockartister som konsekvent skriver om vänskap mellan män och kvinnor, som betraktar kvinnan som en jämlike och förtrogen och som någon som delar samma känslor av utanförskap som han.

Springsteen har inte skrivit någon sång om sin mamma, påstår Stig Hansén, för att snabbt ändra sig och erkänna att jo, det finns en. Men den är ingen ”som står långt fram”.

Springsteen får människor att vilja berätta om sig själva. Alla vill göra honom till sin egen. I det ingår en blindhet för hans dragningskraft över klass- och könsgränserna. Talet om att Springsteens kvinnor inte finns, eller är obegripliga, bottnar i detta: männen vill ha sin Bruce i fred.

FAKTA

sakprosa » Springsteens hjärta, boom-boom

Stig Hansén

Hjalmarsson & Högberg

Clara Törnvall