ÅSIKT

Svart på vitt enligt tv-sporten

Ett franskt guldlopp och ett svenskt glädjespatt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
MÅLFOTO Fransmannen Christophe Lemaître, 20, vann EM-guldet på 100 meter.

När fransmannen Christoph Lemaitre sprang 100 meter på under 10 sekunder fick TV4-sporten glädjespatt: äntligen en vit sprinter bland alla de svarta!

Reportage, för bövelen!

Tittarna fick se reportern Max Grinndal frankt fråga några – svarta – topplöpare om de trodde att "den vite mannen är på väg att komma ifatt nu". Bara en av dem var ohövlig nog att brista i skratt.

Sedan följde en kvalificerad analys i studion av expertkommentatorn A Lennart Julin. Vi ska inte förledas att titta på "färgen på omslaget", menade Julin, och noterade i stället att alla som klarat 100 meter på mindre än 10 sekunder, undantaget "en aborigin", har sina rötter i Västafrika. Där hämtades ju slavarna till Karibien och USA.

I hundratals år har deras ättlingar alltså bevarat det sjudande sprinterblodet – eller de kraftfulla löparbenen kanske? – och triumferar alltså nu på friidrottstävlingar världen över.

Sedär värdet av att våga ställa de riktigt pinsamma frågorna. Nu väntar vi spänt på uppföljningen: kan vi nu äntligen få den genetiska förklaringen till att tennisen kallas "den vita sporten"?

ARTIKELN HANDLAR OM