ÅSIKT

Bränn kvarnen!

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: SCANPIX
Rasmus Fleischer.

”Hejdå, Newsmill”, skrev Rasmus Fleischer på sin blogg efter att debattsajten ”millat” frågan ”hur känner du för romer i Sverige?”. Av dem som svarade kände sig 77 procent ”arga”.

Skulle redaktören ställa samma fråga om samer eller judar, undrade Fleischer

– och bara den tanken åskådliggör det mycket obehagliga som Newsmill gjort sig skyldiga till. Ingenting blir egentligen bättre av att chefredaktören och ansvarige utgivaren Leo Lagercrantz omgående ångrat det hela som ”ett journalistiskt misstag”. Skadan är ju redan skedd, och det är inte heller första gången som Newsmill drämmer ut ”misstag” på sajten. Förra året avslöjade till exempel kulturredaktionens Martin Aagård att en kristen rektor som skrivit ett inlägg mot evolutionsteorin inte existerade utan var ett skämt.

Ett annat tilltag är att utan skribentens vetskap presentera delar av texter från andra medier så att de ser ut som Newsmillartiklar. Så ligger en bit av Rasmus Fleischer kritiska blogginlägg nu ute på Newsmill, flankerad av en stor bild på författaren. Redaktionen informerade inte ens Fleischer, utan exploaterar helt enkelt citaträtten förbi hederlighetens gräns.

”Om jag ska sätta fingret på min vämjelse, handlar det nog åter om detta med åsikternas allmänna ekvivalens”, skriver Rasmus Fleischer.

Sant eller falskt, en blixtsnabb tjurrusning mot folkgrupp som snabbt fållas in igen – allt kan malas ner i den där ding-ding-världkvarnen. Utspelet är allt och ingen fråga för stor.

Malin Krutmeijer

ARTIKELN HANDLAR OM