ÅSIKT

Häll upp en kopp te och ta min tvätt

INPASSET t-banebutler

1 av 2
Snart en realitet?
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den moderna staden kräver både herrskap och tjänstefolk. Det är det nya och det gamla arbetarepartiet nu överens om. Den urbana, ständigt livspusslande medelklass som jobbar så hårt och förtjänar så mycket, måste servas av en politisk konstruerad klass av tjänstehjon.

Socialdemokraternas svar på borgerlighetens pigjobb kom i går i en debattartikel i Dagens Nyheter: butlers i tunnelbanan. Utöver denna ledsagartjänst för folk som inte är funktionshindrade föreslår socialdemokraterna Carin Jämtin och Ilija Batljan att man också ska kunna lämna in tvätt och beställa mat i tunnelbanan, och så ska de uppkopplade arbetshästarna servas med bredband och t-banenära dagis.

”Stockholmarnas värdefulla tid ska stå i fokus”, skriver de. De menar de värdefulla stockholmarnas tid.

Hela tanken bygger ju på att butlerns, tvätterskans och matpåsepackarens tid är värd mycket mindre än tiden för den som köper deras tjänster. Jag har så bra lön att jag utan vidare kan betala dig för att sköta min tvätt, snarare än att göra det själv. Det är en typ av jobb man ser i länder där arbetskraft är billig och klyftorna djupa, i USA eller Indien.

Visst, det är väl möjligt att en och annan låginkomsttagare också passar på att lämna in tvätten. Men de kommer inte att vara många. Ingen kommer att vara butler åt butlern.

Vill man vara snäll, så vill Jämtin och Batljan bara sända en desperat signal till marginvalväljarna i Stockholm: vi ser er, vi vet att ni har ont om tid.

Vill man vara elak så har de glömt att deras uppgift som socialdemokrater är att företräda tjänstefolket snarare än herrskapet.

Elefanten i rummet är så klart den heliga 40-timmarsveckan. Det är ju framförallt jobbet som gör att många inte orkar eller hinner med barn, politiska möten och skogspromenader eller vad de nu drömmer om. Om nu socialdemokraterna verkligen tycker att vi borde få mer tid åt att lukta på blommorna, så finns ett alternativ: arbetstidsförkortning.