ÅSIKT

Lynch på USA-turné

David Lynch.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För tre veckor sedan avslutade David Lynch och hans son Austin Lynch The interview project, som består av 121 stycken, treminutersintervjuer publicerade på nätet.

Intervjuoffren har hittats under en 300 mil lång road trip genom USA. I 70 dagar har teamet gått in på barer och hängt på parkeringar. Resultatet är 121 välregisserade, tonsatta kortfilmer som kan fånga dig i timmar.

Alla som sett Lynchs filmer vet att han har ett problematiskt förhållande till arbetarklassen, särskilt den amerikanska. Här får han utrymme att visa sitt uppriktiga, helt oironiska intresse för människor i samhällets marginal: Louis på Rumours bar i Canon City ger gärna bort sina pengar och Swede, från Gilette, Wyoming är inte svensk men tycker det är viktigt att gå i kyrkan. Och trots den brokiga samlingen av indianer som vill vara cowboys, paganister, skurkar, vietnamveteraner och 70-åriga hotrodåkare som nyss lärt sig läsa, så är Lynchs exotiserande blick på USA långt borta. Här finns bara människor som talar djupt ur hjärtat.

Martin Aagård

Se Interview project på www.davidlynch.com