ÅSIKT

Bonusen underlättar

Madeleine Sjöstedt
svarar Claes Wahlin

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Madeleine Sjöstedt.

Claes Wahlin angriper mig i Aftonbladet (30 dec) där han blir ”orolig” över min ambition att uppmuntra flera stockholmare att ta del av kultur. Han lyckas även med konststycket att i ett inlägg som fokuserar på bristen på resurser angripa mig som ansvarig för Stockholms stadsteater, vilken haft en fantastisk ekonomisk utveckling, senast med 10 miljoner ytterligare från Stockholms stad, vilket kritiserats av Dagens Nyheter för att vara för mycket. Men också för stadens så kallade växtpengar, vilka också kommer att räknas upp även nästa år.

Det finns enorma resurser i vår stad när det gäller idéer och skaparkraft. Men det finns för lite pengar, där är konstnärerna och jag överens.

Poängen med förändringarna i kulturstödssystemet är att de scener som redan kvalitetsbedömts genom verksamhetsstöd kan få en extra kulturbonus om de ökar sin publik. På så sätt kan ännu mer konst förverkligas och fler kan få ta del av teater. Stockholmarna är för mig en del av lösningen, både genom en vilja att betala via skattesedel och som besökare. Utan medborgarnas intresse och vilja kommer varken det ena eller andra att ske.

Det bor över en miljon människor i upptagningsområdet för Stockholms teatrar, det är klart att teater av hög kvalitet skulle kunna ha en betydligt större publik än den har i dag. Det skulle betyda mycket såväl för dessa människor som för konsten villkor. Det är min uppgift att underlätta det mötet.

Claes Wahlin: varför är det fel att konst av hög kvalitet når så många som möjligt?

Madeleine Sjöstedt

Kulturborgarråd (FP), Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM