ÅSIKT

Golgotavandring i gallerian

Vilse i kommer-
sens landskap

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det var på den tiden Aftonbladet låg allra längst bort i Globens köpcentrum. Från tunnelbanan betydde det en Golgatavandring på morgnarna, från kaffestället, via H&M, ett par matställen, förbi sushin, JC, Kappahl. Eller om det var tvärtom. Det var som om butikerna bytte plats om natten. Trots åratal av knallande i Globens köpcentrum kan jag omöjligen lära mig var affärerna ligger. Det kan bero på en personlig ovilja att relatera till dem. Eller på den förvirrande, lågt surrande musiken. Stängda butiker, musik, ett antal hetsigt promenerande

människor i en i övrigt tom galleria. Detta stängda men ändå öppna – tidlöst som en flygplats. Ett långt andetag i kommerslandet.

Globengallerian inverterar begreppet bohemeri – här handlar allt om pengar, yta, ordning. Var sak i sin butik. Utom vin och sång som inte kan köpas alls. Bohemerna finns möjligen bland alla de närboende som hänvisas till en galleria nästan helt utan samhällsfunktioner. Eller bland alla de som handlar, förfestar, laddar för derby, promenerar i skydd från kylan, spelar på hästar, tar en öl. Livet framför butikskulisserna.

ARTIKELN HANDLAR OM