ÅSIKT

Hela tidningen var infiltrerad

"Få anade rörelsens egentliga natur"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vad få medarbetare och än färre läsare i dag känner till, är att Aftonbladet på 90-talet infiltrerades av en intern, subversiv, kommunistisk rörelse. Under täckmantel av idrottsförening kunde Biljardpartiet samla nästan var fjärde medarbetare under fanorna. Målet var enkelt och klart formulerat: att på sikt ta över hela tidningen.

Vägen dit gick genom både öppen och dold agenda. Till den förra hörde en bred social verksamhet för tidningens mest utsatta: billiga uniformer, biljardturneringar med ingående dryck, första maj-fester (”Pool, pilsner & propaganda!”) och återkommande rökrumsdiskon. Till dessa kom ofta även icke partimedlemmar, som den legendariske förre chefredaktören Gunnar Fredriksson, alltid lika nyfiken på vad nytt i kjol som genusdebatten fört in i huset.

Få anade rörelsens egentliga natur. Partiets Högsta Sovjet höll strikt partika dern utanför de viktigaste frågorna, som när köerna skulle bytas mot kalasjnikovs och den klasslösa redaktionen skapas.

Sen gick vi om Expressen och hela skiten gick i graven. Armod och kamp byttes mot vinstbonus och Imacs. Och nu fullbordas likvakan. I Aftonbladets nya antiseptiska och miljöcertifierade hus lär ingen dansa till Ebba Grön och Chubby Checker i alkohol- och nikotinångor. Rökning är förbjuden till och med på takterassen.

Arne Höök

ARTIKELN HANDLAR OM