ÅSIKT

Bluffreporter i kulturrådet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Martin Borgs.

Hittills har kulturministern haft maximal otur med sina försök att få in personer med nyliberala värderingar i Statens kulturråd.

Den grälsjuke högerdebattören Johan Staël von Holstein ersattes snabbt med Färgfabrikens chef Jan Åman som avslutade sitt uppdrag innan det påbörjats.

Men i går aviserades två nya tillsättningar: Stadsteaterns chef Benny Fredriksson samt ”dokumentärfilmaren” Martin Borgs.

Borgs har länge uppträtt som journalist. Han har gjort tv-filmer som sänts på TV8 och på TV3. Det är han inte. Han är PR-konsult (prisad som ”årets lobbyist”) som länge jobbat för Timbrosoch moderaternas styrelse och gör nu en film med manus av frihandelsprofeten Johan Norberg.

Mest känd är han för den sorgliga rullen 1200 miljarder som förtvivlat argumenterar för att det är fel att betala skatt.

Man kan inte klaga på hans nyliberala meriter, men att kalla honom ”dokumentärfilmare”?

Kom igen.

Borgs har visserligen presenterat sina propagandafilmer som journalistik i nästan samtliga sammanhang men inte ens med den godaste vilja kan man hitta ett uns av oberoende i hans arbete.

Sedan 70-talet har alltid minst två kulturutövare suttit i kulturrådets styrelse. Kanske kommer Borgs in på skådespelarkvoten. Eller som diktare? Regeringens envetna försök att göra kulturrådet till en förlängning av partiet är i vilket fall ganska äckliga.

Martin Aagård

ARTIKELN HANDLAR OM