ÅSIKT

Sökes: Skuggskrivare åt Kristian Lundberg

"Jag lägger nu ut min diktar-
gärning på entreprenad"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SCANPIX
Kristian Lundberg.

En naturlig del i den borgerliga kulturpolitiken, där allt mer ska läggas ut på entreprenad, blir naturligtvis att författarna själva anställer skuggskrivare.

Man kan också tänka sig ett lärlingssystem där debutanter oavlönat kan sitta på mer etablerade författares skrivkammare och komma med ödmjuka förslag, kanske också springa enklare ärenden ner till arbetsförmedlingen. ”Här Lasse borde du stoppa in en ... alkoholiserad pappa och en känslig son!”

På det sättet kan vi också, exempelvis, avlasta Göran Sonnevi så att han kan få tid att publicera fler samlingar. Så måste det bli. Det lönar sig inte annars. Jag måste vårda mitt varumärke och har inte tid att sitta och plita ord.

Jag lägger nu ut min diktargärning på entreprenad och kan tänka mig att ha en två tre stycken flinka gossar och flickor som raskt kan kombinera nya ord och satser till allmänhetens glädje. Det är ingen ny företeelse; och borde gå att organisera genom författarförbundet, som kan ombildas till ett bemanningsföretag.

Det blir drag under galoscherna. Man kan också tänka sig tre, fyra Kristian Lundberg som bekämpar varandra i spalterna och på det sättet också håvar in lite massmedial ersättning.

Jag är på gång.

Kristian Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM