ÅSIKT

Dysterkvist utan Björk

1 av 2
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett mörkt och grådaskigt kyrkorum. Tystnad. En liten pojke går fram och reser upp liket av sin just avrättade mor ur en kista. Så ser öppningsscenen ut när Lars von Triers film Dancer in the dark kommer ut som opera i Köpenhamn. Och det slutar med själva hängningen av modern, Selma, otäckt illusoriskt gestaltad. Den lille pojken är stumt närvarande genom hela föreställningen som blott varar i sjuttio minuter. Det handlar alltså om en höggradigt koncentrerad version, nästan som en synopsis, där egentligen bara den groteska slutscenen med avrättningen blir mer utarbetad.

I filmen kontrapunkteras denna nattsvarta historia av Selmas musikaldrömmar som Björk så karismatiskt gestaltar. I Poul Ruders opera finns inga spår av Björk kvar, och det är egentligen bara ett mer renodlat musikalinslag alldeles i början. Dysterheten får på så vis dåligt med kontraster, och den i filmen grälla men laddade spänningen mellan patos och kitsch uteblir.

Kasper Holten har också i sin regi markerat avstånd till von Trier och Björk. Ylva Kihlberg som annars utan problem kan dominera en operascen är som Selma blott en musgrå liten inåtvänd gestalt. I stället brinner hon desto starkare i sin röst. Det skapar ett annat slags laddning än i filmen, och Ylva Kihlberg sjunger strålande.

Den Björk-befriade musiken är naturligtvis präglad av historiens svärta, och de vokala linjerna är senromantiskt melodiskt och emotionellt täta på ett sätt som man inte brukar förknippa med Ruders. Genomgående har Ruders musik också en starkt koralartad prägel, och man väntar sig hela tiden att det medeltida dies irae-motivet (latin för ”vredens dag”) ska bryta fram. Tyngden i de dova klangerna lättas upp en del av den elegant genomskinliga instrumenteringen i den glest besatta orkestern, och Michael Schönwandt mejslar suveränt ut den med sitt Kongelige Kapel.

Dancer in the dark får sin Sverige-premiär i Umeå i oktober i samma uppsättning men med Norrlandsoperans orkester, annan dirigent och andra sångare.

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM