ÅSIKT

Kampen fortsätter – från lyxvillan

Den brittiske popsångaren Billy Bragg anklagas för att vara en politisk hycklare

Foto: Foto: AP
RÖDE REBELLEN Den brittiske protestsångaren Billy Bragg anklagas för att vara en politisk hycklare.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I watched you sell your soul for their bright shining lie. Where are the principles of the friend I thought I knew?”

Raderna är en refräng från protestsångaren Billy Braggs låt From red to blue från 1996. Temat för sången är att svika gamla politiska ideal för pengar och trygghet.

Ironiskt nog precis samma anklagelser som nu riktas mot honom själv.

Bragg, som för en hel generation människor förklarat den socialistiska modellen mer pedagogiskt än någonsin Engels och Marx, har blivit måltavla för en kampanj där flygblad delas ut till de boende i hans hemby Burton Bradstock på Englands sydkust. Målet med pamfletterna är att få honom utsparkad ur byn för sitt politiska hyckleri.

Hur kan han bo i ett monokulturellt, konservativstyrt distrikt som West Dorset när han på 80-talet var thatcherismens mest agiterande motståndare?

Hur kan han äga ett hus värt 17 miljoner kronor när han påstår sig vara på den marginaliserade arbetarklassens sida?

De anonyma breven, som misstänks ha den lokala falangen av British National Party som avsändare, anklagar även Bragg för att inte bry sig om brottsligheten i England.

Men det räcker med en snabb titt på Braggs aktivitetsschema för det gångna året för att fullständigt perforera förebråelserna. Det räcker att titta på hans outtröttliga engagemang inom den antirasistiska kampanjen Hope not Hate – hans livfulla fälttåg i det klassiska BNP-fästet Barking and Dagenham i London gjorde att partiet efter lokalvalet i maj gick från att vara det näst största i kommunen till att tappa vartenda mandat – eller den egenstartade fonden Jail Guitar Doors som sedan tre år tillbaka förser fängslade britter med musikinstrument.

Eller hans Facebookrörelse mot de brittiska bankchefernas bonussystem, eller konserterna för Reprieve, den ideella organisation som arbetar mot dödsstraff, eller arrangerandet av det vänsterpolitiska forumet Leftfield på Glastonburyfestivalen i somras.

Egentligen behövs det inga ”eller”, det behövs inga ”men”. Billy Braggs vänsterpolitiska engagemang – som finns sammanfattat på hans egen hemsida under fliken ”Activism” – är lika starkt i dag, vid 53 års ålder, som det var för 15 år sedan när han avslutade From red to blue med raderna: ”The ideals you opted out of, I still hold them to be true”.

Kristofer Ahlström

ARTIKELN HANDLAR OM