ÅSIKT

Romerna Europas nya syndabockar

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
President Sarkozy vill göra det lättare att utvisa romer.

I går demonstrerade och strejkade ett par miljoner fransmän mot höjd pensionsålder. Nästan samtidigt la den skandalmärkte president Sarkozy fram sina idéer om hur det ”nationella krig” mot ”skurkarna”, som han deklarerade i somras, ska bedrivas. Man vill kunna ta tillbaka medborgarskap och skjuta upp det för dömda ungdomsbrottslingar. Och så förstås: göra det enklare att utvisa romer, så att de massdeportationer som redan pågår tveklöst får lagstöd.

Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att koppla ihop händelserna: en allt mer impopulär regering försöker rikta ilskan någon annanstans.

EU-parlamentet gör vad det är bäst på: debatterar. EU-kommissionen vrider sina händer. Sedan fiaskot med sanktionerna mot Österrike för tio år sedan har man insett EU:s maktlöshet. Regering efter regering beter sig nu värre än Jörg Haider vågat drömma om. Romerna står främst i eldlinjen. Det ungerska gardet hotar, mördar och bränner. Berlusconiregimen river läger och hetsar. I Danmark deporterar polisen, på uppmaning från politikerna, romer vars ”brott” är att de bott i en rivningskåk. I Sverige utvisas tiggande romer med migrationsminister Billströms välsignelse.

Så skrivs ett gigantisk fattigdomsproblem om till ordningsproblem.

Med ett Europa som står inför stora nedskärningar där staterna försöker ta igen de pengar man öste ut i den finansiella krisen, är det ingen djärv gissning att missnöjet bland befolkningarna bara kommer att öka. Kampen står nu om vart det ska riktas: nedåt – eller uppåt.

Petter Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM