ÅSIKT

Snyft, vilket klassamhälle

KULTUR

DVD

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP WARNER BROS
Sandra Bullock i ”The blind side”.

Fjolårets skrällsuccé på amerikanska biografer, sportsnyftaren The blind side som gav Sandra Bullock hennes första Oscar, släpps på dvd i veckan. En film baserade på verkliga händelser som av allt att döma producerats för att fägna det konservativa USA.

Även om The blind side utspelar sig i södern och handlar om amerikansk fotboll kan den ses som en lovsång till den potentiella presidentkandidaten Sarah Palins omhuldade hockeymorsor, som hon famöst liknat vid pitbulls med läppstift. Oaktat att få av Palins läktarhundar har det lika gott ställt som Bullocks rollfigur, en rikemanshustru som beslutar sig för att härbärgera en hemlös svart tonåring och förvandla honom till fotbollsproffs. Hans ödmjuka tystlåtenhet – hon liknar honom vid tjuren Ferdinand – utgör förstås perfekt projektionsyta för hennes och publikens evangeliska välvilja.

Filmen handlar föga förvånande mer om hennes generositet, än om hans utsatthet, mer om hur erfarenheten formar henne, än hur den påverkar honom.

I The blind sides egen döda vinkel döljer sig det amerikanska klassamhällets verklighet. Filmens inte direkt trösterika råd till förfördelade ungdomar: bida din tid. Nästa gång kanske en välsignad välgörare råkar få syn på just dig genom bilrutan och öppnar dörren till stadsjeepen.

Jacob Lundström

ARTIKELN HANDLAR OM