ÅSIKT

Solsidan – vår tids Sällskapsresan

"Borgerlighetens inskränkta
charm har blivit hemtrevlig"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TV4
Gänget i TV4:s succéserie.

Andra säsongen av publikprisvinnaren Solsidan börjar sändas på söndag. Komediserien utspelar sig i villaområdet med samma namn, en isolerad biotop i Nacka kommun där brackighet och rot-avdrag frodas, som emellertid verkar vidga sina naturliga gränser. Snart kan hela Sverige leva som Fredde och Mickan.

Eller inte. Men det avslöjande med Solsidan är att den är lika delar överklassatir och igenkänningshumor. Vi skrattar kanske åt det världsfrånvända villafolket ute i Saltsjöbaden, vars främsta problem är att hitta rätt barnflicka eller kringgå kölistan till golfklubben, men vi delar samma statushets och parprojekt.

Som samtidsskildring är den ofta träffsäker. Även om referenstung livsstilshumor är en färskvara tror jag inte att Solsidan om tio år kommer att framkalla lika mycket rodnad som reprissändningarna av burkskrattskatastrofen c/o Segemyhr gör i dag.

Solsidan är Sällskapsresan för 10-talet. Vi är inte längre som svenskast på grisfesten utan när vi tävlar i trerättersmiddagar hemma hos vännerna. Borgerlighetens inskränkta charm har blivit hemtrevlig.

Jacob Lundström

Solsidan visas i kväll klockan 20.00 på TV4

ARTIKELN HANDLAR OM