ÅSIKT

Gör tv-succé med sexism och eskapism

"Californication" lyckas igen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: CBS
David Duchovny i ”Californication”.

Ännu en säsong av tv-serien Californication har börjat rulla i USA och återigen sitter jag och småskäms över att huvudpersonens gränslöshet framstår som så attraktiv i mina ögon.

Den rätt misslyckade författaren Hank Moody ( David Duchovny) har just blivit utsläppt ur arresten, där han hamnade sedan det framkommit att han haft sex med en minderårig.

Men han fortsätter med sina erövringar precis som vanligt, med samma melankoliska leende, samma känslomässiga oåtkomlighet.

Jag är en väldigt moralisk människa själv, och i verkliga livet skulle jag antagligen vilja ge Hank Moody på käften, men det här är tv och även kvinnliga feminister rankar serien högt trots att den inte överlever ens den mest grundläggande genusanalys.

Det gör inte Mad Men, Entourage eller Sopranos heller. Sexism är helt enkelt en väldigt populär underhållningsform.

Och Californication är ren eskapism, Hank Moody är en representation av drömmen om ett liv utan känslomässiga, moraliska konsekvenser. När det materiella välståndet är säkrat och den förmenta valfriheten uppnådd återfinns begränsningarna snart nog bara i våra egna moraliska subjekt.

Att frigöra sig från de själsliga begränsningarna måste nog sägas vara den yttersta nyliberala drömmen. Precis allt blir ju plötsligt möjligt. Hemsk tanke, men bra tv blir det.

Po Tidholm

ARTIKELN HANDLAR OM