ÅSIKT

Dålig (S)ervice

"Sverige har blivit servicens u-land"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Äldre diskrimineras i Sverige, anser Ulf Nilson (77) i konkurrerande tidning:

”... mitt ärliga intryck är att äldre människor behandlas bättre än i Sverige praktiskt taget överallt.”

Borgerliga skribenter och debattörer har kommit fram till att i stort sett allt mellanmänskligt beteende är bättre i andra länder än Sverige. De tror faktiskt på det.

Göran Skytte har till exempel uppmärksammat att det bara är i Sverige man är ohyfsad i trafiken:

”Jag kan faktiskt inte erinra mig att jag sett samma beteende någon annan stans. [...] Inte i Rom, inte i Dar es Salaam, inte i Köpenhamn på andra sidan sundet. Inte någonstans på de orter där jag regelbundet vistas i det så kallade utlandet, det vill säga landet utanför det pyttelilla Sverige.”

”I Sverige är även den service man kan få under all kritik.” Den är bättre i England, tycker Linda Skugge. ”Sverige har blivit servicens u-land” anser en Expressenskribent, för att en bibliotekarie blängde på henne en gång. Marie Söderqvist skriver att ”service har en konstig klang i Sverige och att den är bättre utomlands”.

Sverige är också sämst i världen på hyfs, kan man sluta sig till av kolumner, krönikor och ledarsidor i borgerliga tidningar.

Hur kan det komma sig att just Sverige är sämst när det gäller behandlingen av äldre, sämre än alla andra länder på service, på hyfs, på vett och etikett i trafiken?

Vi vet att det inte alltid varit så. För det var ju bättre förr. Det är en sanning som upprepats så många gånger att den inte kan vara osann. Om vi resonerar efter logiska principer kommer vi fram till att förfallet måste ha börjat någon gång under 1900-talet.

Vad var det som hände då? Jo, Socialdemokraterna tog makten.

Fyra år är förstås en för liten tid för att vrida svenska folket rätt, så att det är böjt åt samma håll som befolkningen i alla andra länder där man alltid är snäll och serviceminded.

Men Alliansen kommer att lyckas. Till dess måste vi helt enkelt upprepa vårt mantra, och skynda oss innan hon avgår: Be om ursäkt, Mona Sahlin!

Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol

ARTIKELN HANDLAR OM