ÅSIKT

Vansklig politisk plattform

"Sexuell identitet och global solidaritet är inga synonymer"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nej, de queera och postmoderna bryter inte ner tvingande kategorier och identiteter. Hbt-person, en identitet, kategori och norm, introducerades exempelvis av en Kom Ut-redaktör för drygt tio år sedan. Och underkategorierna är otaliga: HBTQ, femme, butch, fjolla, queerdyke, lipstick lesbian, dykeboy, sportflata, highfemme, schlagerbög – och björnarna har till och med egen flagga. Jag citerade nästan ordagrant ur Fredrik Apollo Asplunds text där han med hänvisning till teoretiker och egna erfarenheter kritiserar gayrörelsens export av normerna, identiteterna bög, lesbisk och bisexuell, till Mellanöstern.

Sexuell identitet är en vansklig politisk plattform även om man vill klämma in den i den trånga hbt-normen. Carlos Diaz hänvisar i sitt bidrag till Ovan regnbågen till en väljarundersökning på qx.se som visade att ungefär lika många hbt-personer röstade på Sverigedemokraterna som resten av befolkningen. Diaz bidrag illustrerar också problemet med att stödja identiteter, grupper och kulturer i stället för universella värderingar då han redogör för diskussionerna inom queerrörelsen efter dokumentärfilmen Värre än djur.

Vissa blev, skulle jag säga, förvirrade då filmen handlade om motsättningen mellan två grupper, två identiteter som båda är förtryckta minoriteter – homosexuella ungdomar och muslimska föräldrar. I stället för att klart kunna ta ställning för de förföljda ungdomarna uppstod en diskussion huruvida filmen var islamofobisk. 

Sexuell identitet och global solidaritet är inga synonymer. De flesta bögar med hög inkomst som bor i storstad, röstar väl på Alliansen, eller hur?

Ann Charlott Altstadt

ARTIKELN HANDLAR OM