ÅSIKT

Årets feja

Martin Aagård om den
prestigefulla (?) utmärkelsen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Facebooks skapare Mark Zucker- berg på Times omslag.

Att bli årets person i tidningen Time är inte alltid en hedersbetygelse. Man får samsas med kändisar som Hitler (1938), Stalin (1942), Charles Lindbergh (1927) och Henry Kissinger (1972). Men även med hjältar som Martin Luther King, Apollo 8-astronauterna och Gorbatjov.

I år stod Time-redaktörernas val mellan två datanördar.

Wikileaks Julian Assange och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Assange vann läsaromröstningen, men valet föll till slut på hans motståndare.

Man kan verkligen ifrågasätta det. Assange var rubrikernas man 2010, på gott och på ont. Samtidigt en representant för en hypermodern journalistik och en primitiv manlighet. Zuckerberg var visserligen huvudperson i den utmärkta filmen The Social network, men filmen om Assange (jo, den är på gång) kommer att innehålla betydligt mer action.

Men Time-skribenten Lev Grossman konstaterar att Zuckerbergs skapelse betytt mer för internets utveckling än Assanges frihetskamp.

Internets ursprungliga revolutionära löfte att vara en plats där alla kunde få vara anonyma – en plats där, kön, hudfärg, handikapp och ålder inte spelade någon roll – det löftet har helt utraderats av Facebook.

Facebook är en sajt där ytan är allt. Dina vänner, dina foton, din karriär. Äldre sociala sajter som Friendster och Myspace tillät användarna att leka med sina identiteter men inte Facebook.

Zuckerberg förintade nätets motkultur.

Att detta ytlighetens mästerverk uppstod just på det amerikanska prestigeuniversitet Harvard är nog ingen slump. En miljö där kontakter, framtoning och cv betyder allt.

Martin Aagård

ARTIKELN HANDLAR OM