ÅSIKT

Marcus Birros hat bygger nya murar

- Vem är det som är avskärmad?

Foto: Magnus Liam Karlsson
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så var vi där igen: ”Jag hatade förorten”, skriver Marcus Birro i Dalarnas tidning (6 okt). ”Den var bara avskärmad, ful, tråkig och meningslös.”

Säkert är TV4-studion snyggare men är den mindre avskärmad? Birro har läst om Elin Krantz som mördades på Hisingen i Göteborg för två veckor sen. Nu vill han skipa rätt. Det är förortens fel. ”Ingen vill bo i dessa områden.”

I Stockholm bor två tredjedelar av kommunens befolkning i ”dessa stinkande avträdeshögar till getton”. Fördelningen är i stort sett lika i Göteborg. Vem är det som är avskärmad?

Stureplan och Medborgarplatsen är Stockholms farligaste platser, men de förvandlas inte till träck i medieprofilers tidningskrönikor.

Varje mord är en tragedi, men om platser bara lyses upp av media när någon ligger död så blir bilden en plats där man mördar. Det börjar bli många som känner sig kallade att säga sanningen om: förorten, feminismen, invandringen, homomaffian, lantisarna.

Marcus Birro har rätt på en punkt, avgränsningen blir skarpare, en mur håller på att byggas. Men vem är det som bygger? Som skapar den här nödvändigheten att flytta in till centrum? Den kraft som ständigt försvarar sig genom att måla utkanterna i allt mörkare färger. Allt högre murar. I Godmorgon Världen (10 okt) sa Erik Westholm, professor i kulturgeografi vid högskolan Dalarna, om centraliseringen, att ”det är en sån pass tyngd i den så det är svårt att komma med några motförslag”. Jag vägrar att tro det.

Hisingen är inte förlorat på grund av ett fruktansvärt mord, rivningen av Aspuddsbadet var ett övergrepp på en kämpande befolkning, men kampen behöver inte vara slut. Ibland har man lyckats samla sig till ett motstånd mot avgränsningen, till en vilja att lösa upp skillnaden mellan land och stad. Jag beskrev här i Aftonbladet Kultur (29 sept) ett sånt arbete i Ruhr. Sverige har en tradition av ett geografiskt jämlikhetsarbete. Det är lätt att glömma bort när murarna byggs av medieprofiler och andra hatare.

Lars Mikael Raattamaa

ARTIKELN HANDLAR OM