ÅSIKT

Nato drar in Sverige i nytt krig

Sveriges Radio citerar Fox news

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
General Petraeus.

Under rubriken terrorhot har medierapporterna den senaste veckan föst ihop drönarattackerna i Pakistan med ett förhöjt hot i Sverige. Säpos pressmeddelande talade endast om miljöer i Sverige. Men medier som TT och Dagens Nyheter anser det sexigare att i samma andetag dramatisera jakten på hennafärgade skägg i avlägsna bergstrakter. Och Sveriges Radio har börjat citera den amerikanska underhållningskanalen Fox News anonyma källor om terrorhot.

I terrorthrillerns skugga dras Sverige in i ännu ett krig, både mediedramaturgiskt – drönarattackerna sker nu uppenbarligen för vår säkerhets skull – men också i verkligheten: USA:s krigföring i Pakistan har blivit Isafs/Natos, och därmed även Sveriges. I slutet av september genomförde Natosoldater flera attacker på pakistanskt territorium. Natohelikoptrar dödade tre pakistanska gränsvakter och ytterligare över 50 människor. Samtidigt hotar general David Petraeus, de svenska truppernas högste befäl i Afghanistan, att invadera Pakistan med marksoldater, enligt New York Times.

På 60- och 70-talen ansågs Vietnamkriget spilla över i Laos och Kambodja. Generaler och politiker gjorde allt för att hemlighålla USA:s massiva bombningar. I dag, när det är omöjligt att hemlighålla krig i samma utsträckning, blir propagandan viktigare. När drönare och Isafsoldater spiller över i Pakistan görs det på en öppen scen, regisserat i djupkörda tankemönster, inför en förfärad, liknöjd publik.

Christopher Holmbäck

ARTIKELN HANDLAR OM