ÅSIKT

Den danska lösningen

Tidningen Informations kulturchef Peter Nielsen; "Det får mig att tänka på sekler av judeförföljelser"

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SCANPIX
Lars Løkke Rasmussen

I Danmark fortsätter klappjakten på de fremmede. I går presenterade statsminister Lars Løkke Rasmussen den så kallade ”gettoplanen”, ett brutalt åtgärdspaket med en prislapp på över en halv miljard danska kronor.

Bland annat vill regeringen, med stöd av Dansk Folkeparti, ta till storsläggan – eller rättare sagt bulldozrar och andra maskiner – för att riva ner sociala problemområden, de som på rasistdanska kallas ”getton”. Dessutom tänker man tvinga alla barn över tre år som inte talar flytande danska att gå på dagis, samt genomföra stopp för inflyttning av asylsökande till ”gettona”.

–Låt oss tala öppet om det, i områden där inte danska värderingar gäller, där hjälper inte vanliga lösningar, myste Rasmussen under en presskonferens.

Värderingar. Lösningar. Det går ett spöke genom den europeiska gemenskapen. Tidningen Informations kulturchef Peter Nielsen är inte ensam om att reagera mot ordet getto.

–Det får mig att tänka på sekler av judeförföljelser.

I dagens Information publiceras en stor artikel om ordet gettos etymologiska rötter, från 1500-talets Venedig, där judarna mot sin vilja tvingades bosätta sig i anvisade kvarter, till dagens nordamerikanska storstadsslum.

Klaus Kjøller, professor i danska vid Köpenhamns universitet, håller med:

–Ordet getto ger obehagliga associationer, det är ett begrepp som skapar ångest hos befolkningen och minskar viljan att ta ämnet seriöst, säger han till Information.

Men de kritiska rösterna hör tyvärr till undantagen. Om gettoplanens förträfflighet råder det politisk konsensus – bara Enhedslisten och Radikale Venstre vågar kalla den ett svek mot de berörda områdena. Karsten Lauritzen, talesperson i integrationsfrågor för regeringspartiet Venstre, motsvarigheten till svenska Folkpartiet, gillar ordet getto:

–Jag kände inte till hela historien om judeförföljelserna, men ord utvecklar sig och i Danmark är ett getto ett område som uppfyller regeringens tre kriterier.

65 år efter förintelsen har alltså de politiska hämningarna släppt och den historiska glömskan är total.

Ulrika Kärnborg

ARTIKELN HANDLAR OM