ÅSIKT

Språk för en brutal värld

António Lobo Antunes skriver om gängkriminalitet i Lissabons förstäder

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett försök till referat av innehållet i António Lobo Antunes nya roman Legio är mitt namn skulle förmodligen ge läsaren associationer till något Wallander-artat. Antunes skriver om brott och brottslingar, och han placerar en trött kommissarie i centrum, men i Antunes sönderbrutna världsbild och lika sönderbrutna prosa befinner vi oss milsvitt från deckargenren.

Inledningsvis skildras ganska rakt ett par gängkriminella dåd i Lissabons utkant, och hur en poliskommissarie i pensionsåldern sätts på utredningsuppdraget. Sedan får vi dyka ner i ”Förstaden” tillsammans med honom men också med en mor till en av de kriminella ungdomarna. Eller är det flera kvinnor?

Författaren är notoriskt ovillig att berätta vem som för ordet, här är rösterna framför allt ”legio” och kollektivt stigna ur Förstaden. Till slut får också en av de kriminella ungdomarna röst.

Texten förmedlar ett trasigt samhälle med trasiga människor, där läsaren ibland irrar omkring lika hjälplöst som de drabbade människorna. Till dem får också den trötte kommissarien räknas. Det som styr berättelsen är ofta och regelbundet återkommande ledord som just ”Förstaden” men inte minst ett annat ord, som hos oss tacknämligt nog kommit alldeles ur bruk, ”mulatt” och ”mulattska”.

Rasismen i Portugal hör vi aldrig talas om, men för bara några decennier sedan var Portugal en betydande kolonialmakt, och i sådana frodas alltid rasism. Det finns gott om ättlingar från de afrikanska kolonierna i Portugal, och i Förstaden lever många av dem, stigmatiserade av sitt förflutna och sitt utseende. Den värld de lever i är hopplös, brutal, och usel skolgång ger dem dåliga möjligheter att artikulera sin resignation eller desperation.

António Lobo Antunes gör med sitt ofta starkt poetiska men också brutalt sönderbrutna språk ett försök att skapa en prosa som ger adekvat gestalt åt denna oartikulerade värld, utan hopp och utan framtid.

FAKTA

PROSA

» Legio är mitt namn

António Lobo Antunes

Övers. Örjan Sjögren

Forum

Lennart Bromander

ARTIKELN HANDLAR OM