ÅSIKT

De som har allt

I TV 4:s Ladies på Öster
-malm får tittaren nosa på en inskränkt bymentalitet

Grete Qviberg, Gaby Borglund och Tone Oppenstam.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den som gillar att titta på tanter i hiskliga permanentfrisyrer som shoppar för mer än 20 000 kronor på ett bräde, har hittills varit hänvisad till Ullared på kanal 5. Men nu finns även Ladies på Östermalm att tillgå. Ett program som är rikt på frisyrer och ännu rikare på reda pengar.

Svenska tv-producenter har för länge sedan förstått vad en framgångsrik dokusåpa ofta bygger på: tydliga klassmarkörer.

Det ska vara campingplats eller Strandvägen. Och den här gången har turen kommit till den del av Stockholm där en en vanlig barnfamilj har en disponibel inkomst på 1,2 miljoner och kvinnorna lever två år längre än kvinnorna i Skärholmen.

Att komma under skinnet på överklassen är inte lätt. Många journalister har försökt och de flesta har misslyckats. Efter bara ett avsnitt av Ladies kan jag inte säga att de lyckats, men det är i alla fall ett bättre försök än till exempel SVT:s Diplomaterna. Även om dramats tre huvudpersoner inte tillhör den yttersta makteliten får tittaren nosa lite på den inskränkta bymentaliteten på Östermalm.

Gaby Borglund är jurist på datainspektionen men mest känd för sin butik Look, som var först med att importera Armani och Gucci till Sverige.

Tone Oppenstam försörjer sig på bostadsbubblan i Stockholm och Åre. Hon ligger i skilsmässa, men har börjat dejta Niklas som gillar Ferraris.

Grete Qviberg är en berömdhet i damtidningsvärlden. Fotomodellen som gifte sig med kungens kompis Aje Philipson vid 23 års ålder och inte behövt jobba sen dess. Nu är hon omgift med Kent Löwenberg.

Det roligaste med henne är att hon har samma dialekt som kungen: ”Sjelen sitter ju inte i vem man umgås med eller vad man e i för kretsar, utan det e ju personen i fråga”.

Och visst skrattar vi åt dem. Det är tillåtet. Det är faktiskt ingen synd att skratta åt de som har allt. Som på vernissagen för den gamla kommunikationsministern Anitha Bondestams tavlor. ”Hon har ju inte målat så länge”, konstaterar Gaby. Eller när Gaby utses till rikets mest välklädda dam av Svensk Damtidning. Eller under frieriet på yachten i Miami.

Men som sagt, främst är det nog en serie för frisyrintresserade eller för de som undrar vart deras sjukpenning egentligen tog vägen.

Fotnot: Ladies på Östermalm går torsdagar på TV4+

ARTIKELN HANDLAR OM