ÅSIKT

Stoppades på gränsen till Israel

Ironisk motivering bakom deportering

1 av 2 | Foto: Scanpix
Dror Feiler.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I går deporterades riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (mp) och konstnären Dror Feiler från Israel. De reste i söndags för att väcka talan mot de israeliska myndigheterna för att de och de övriga nio svenska deltagarna i Ship to Gaza/Frihetsflottan bemöttes med övervåld, mot sin vilja fördes till Israel och blev berövade personliga tillhörigheter och dokumentationsmaterial. Feilers subversiva saxofon är också kvarhållen.

Motiveringen till deportationen är ironiskt nog att de tidigare illegalt skulle ha försökt ta sig in i Israel när de i själva verket tvingades dit. Det var till Gaza skeppen, deras last och deras passagerare skulle. Israels agerande, när man inte ens låter Feiler och Kaplan lämna in en formell anmälan, pekar på hur man fortsatt markerar att landets regering inte behöver respektera internationell rätt och kan ignorera alla påtryckningar från såväl det internationella samfundet som civilsamhället.

Och det är Gaza som Frihetsflottan planerar att nå med ett nytt försök i vår. Gazas invånare lever fortfarande under den omänskligt tunga bördan av en illegal blockad.

Ann Ighe

talesperson Ship to Gaza

ARTIKELN HANDLAR OM