ÅSIKT

Varför lämna Roy i sticket, Svenska Penn?

Yttrandefrihetskämpen attackerad juridiskt och fysiskt

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SCANPIX
Arundathi Roy, indisk författare.

Svenska PEN uppmärksammar Fängslade författares dag den 15 november. Samtidigt pågår de juridiska och fysiska attackerna mot den indiska författaren Arundathi Roy i Indien.

Jag har skrivit om saken på Aftonbladets kultursida och slagits av tystnaden här i Sverige. Roy är ännu inte fängslad, hon har ännu inte mördats, men protesterna mot hennes litterära aktivism blir alltmer aggressiva. Ändå försöker hon bara strida för yttrandefrihet och humanism. Vid varje sådan konflikt försöker regeringen eller deras utsända åtala eller häkta Roy för hennes åsikter, hennes ord.

Men Indien är en demokrati som går att påverka med just den typ av opinion som Svenska PEN kan skapa. Anledningen till att hoten mot Roy inte satts i verket beror uteslutande på den internationella kritiken och den uppmärksamhet hon fått. Dock inte i Sverige. Jag misstänker att Roy genom sin kapitalismkritik ställt sig utanför den demarkationslinje för fina liberala författare, som har rätt att åtnjuta verklig yttrandefrihet.

Min förhoppning är att denna misstanke är helt ogrundad. Jag ställer därför den raka frågan till Ola Larsmo och svenska PEN: Varför uttalar ni inte ert stöd för Arundathi Roy?

Daniel Suhonen

ARTIKELN HANDLAR OM