ÅSIKT

"Viss kritik är svår att förstå"

Jonas Bonnier svarar på Aftonbladets granskning av Bonnier-koncernen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
BONNIERCHEFEN SVARAR Jonas Bonnier svarar i dag på Aftonbladets granskning av Bonnier-koncernen.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg försäkrade i måndags sina läsare att den serie artiklar om Bonnier som skulle publiceras under veckan inte var något beställningsjobb från Aftonbladets ägare Schibstedt, som ju är en av Bonniers många konkurrenter: "Jag kan sätta mitt namn på självständigheten i projektet", skrev hon, och förutsatte att denna garanti räckte.

För oss på Bonnier räcker den. Därför att det är på detta sätt vi tror att journalistik fungerar, på detta sätt fungerar mediemarknaden och på detta sätt har Bonnier AB fungerat i mer än 200 år: genom självständiga, starka, spännande, kloka och inbördes mycket olika och oliktänkande personer, som drivs av professionaism och passion och som varje dag sätter sina namn i pant på självständigheten i sitt agerande.

I en lång rad branschtidningar, liksom i de breda medierna – våra egna och andras – granskas Bonnier dagligen. Ibland är kritiken relevant, andra gånger svårare att förstå. Men diskussionen om mediernas villkor, medieägarnas makt och den förvandling av mediesamhället som pågår sedan flera år, pådriven av en explosiv teknikutveckling som innebär nya villkor för distribution, konsumtion och affärer, är viktig att fortlöpande föra, och det hoppas vi kunna fortsätta att bidra till, nu och framöver.

Jonas Bonnier

Vd Bonnier AB

ARTIKELN HANDLAR OM