ÅSIKT

Polis med ögon på sig

Kan lagens väktare vara orsaken till laglösheten?

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Haur du sitt Malmö, haur du sitt Vaarlden”, hette det för ett tiotal år sedan när Malmö stad pr-käckt ville kommunicera stadens kosmopolitiska särdrag och atmosfär. Illvilliga Malmöhatare vill nu gärna ändra nämnd slogan till ”Haur du sitt Malmö, haur du sitt Bagdad” med tanke på stadens rykte i allmännhet och den påstådda osäkerheten. Men frågan är om inte just de som är satta på att hålla ordning, Malmöpolisen, är en orsak till laglöshetsstämpeln.

Att en högt uppsatt polischef i Malmö kan skicka rasistiska mejl till kommunchefen, och sedan frias av såväl tingsrätt som Arbetsdomstolen och dessutom få 80 000 kronor i skadestånd, sticker många Malmöbor av utländsk härkomst i ögonen. Värre blir det när videoupptagningar av rasistiska uttalanden fällda av poliser i tjänst läcker ut, en förseelse som inte heller lett till kännbara disciplinära åtgärder. Hos Diskrimineringsombudsmannen toppar Malmöpolisen föga beundransvärt anmälningsligan.

Att Malmöpolisen har problem är uppenbart, frågan är om de vill erkänna det eller skylla på enstaka rötägg. När det gäller de aktuella skjutningarna, så kände man till att det fanns ett samband mellan skotten redan i somras, men dröjde alldeles för länge med att gå ut med information om att skotten riktades mot den mindre blonda och blåögda befolkningen som för övrigt utgör 40 procent av staden.

Först när Riksmordkommissionen anlände verkade saker och ting styra upp sig. Malmöpolisen har nu allas ögon på sig för att se hur man klarar av att hantera en rasistisk våldsvåg när man själv tidigare blottat en och annan brun fläck på uniformen.

Behrang Kianzad

ARTIKELN HANDLAR OM