ÅSIKT

Söker Östros jobb hos Borg?

Han tror att S kan vinna på bortaplan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ROGER SCHEDERIN
Thomas Östros.

Mittenväljarna har inga eviga intressen eller åsikter, som man måste fjäska för. Mitten kan vara vänster eller höger. Det bestäms av vem som har makten att ställa frågor. Istället för att prata skattesänkningar, kan man prata om en jämlik skola. Istället för integrationsproblem, rasism. Det var det centrala budskapet när den tyska SPD-ledaren Sigmar Gabriel tog avsked av epoken Schröder i sitt installationstal 2009, publicerat i senaste Tiden.

Med andra ord: S måste inte spela på bortaplan, utan kan ta kamp om själva planen.

Den svenska S-ledningen inbillar sig däremot att mitten är borgerlig. Därför accepterades merparten av skattesänkningarna, därför matchades den idiotdyra sänkningen av restaurangmomsen, därför såg vi förslag om butlers i tunnelbanan. Smek, smek, vi kan vara borgare vi med.

Mona Sahlins avgång öppnar nu för en omprövning av den tanken. Men då krävs nog att fler går, eller byter linje. En annan av hjärnorna bakom högersvängen har varit Thomas Östros. När han i fredags la fram sina framtidsidéer i Dagens Nyheter ligger planen fast: ”Försäkringssystemen får aldrig bidra till passivitet och långvarig arbetslöshet ...Drivkrafter för arbete, sparande och företagsamhet är centrala... bolagsskatten och villkoren för privat kapitalbildning ska vara gynnsamma... Den växande mångfalden inom välfärden har stärkt kvaliteten.”

Att vara politiker handlar mer och mer om att ha ryggen fri, säga sådant som nästan alla håller med om i ord, men som döljer kodade meddelanden. Östros är en mästare, så ni får förlåta mig att jag är oartig nog att avkoda honom: Fortsatta privatiseringar inom den offentliga sektorn, låga skatter för höginkomsttagare, kapitalägare och företag och hårda krav på arbetslösa och sjuka.

Kanske söker Östros jobb hos Borg? Men antagligen tror han fortfarande att S kan vinna på bortaplan. Det gjorde SPD också efter förlustvalet 2005. Det gamla gardet fortsatte med den gamla politiken. 2009 kom facit: 23 procent, en total genomklappning.

ARTIKELN HANDLAR OM