ÅSIKT

Skarp genomlysning av Stieg Larsson

Nyskrivna, högintressanta texter kommer norrifrån

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Pippi Långstrump och Lisbeth Salander.

Ljuset kommer norrifrån, det märktes inte minst när valresultatet presenterades. I senaste numret av norrländska litterära tidskriften Provins (3/2010) finns ett gäng texter som man inte bör missa.

Fyra essäer är tillägnade den både sönderkramade och smutskastade, men egentligen inte särskilt genomlyste författaren Stieg Larsson. Anders Johansson (namne med en av Aftonbladet Kulturs medarbetare) gör en skarp, viktig analys av den allt annat än oproblematiska ”fantasin om goda män och starka kvinnor” som blivit en av världens mest bäst säljande böcker. Eva Söderberg skriver i sin tur om kopplingarna mellan Salander och Pippi på ett roligt och upplysande sätt.

Men bäst av allt är Bläck, sex kvinnor som skriver böcker och bor i Gävleborgs län. Aase Berg, Anna Jörgensdotter, Helene Rådberg, Viveka Sjögren, Carolina Thorell och Anna-Clara Tidholm har börjat skriva, prata, göra grejer tillsammans. I Provins berättar de om varför, och presenterar nyskrivna, högintressanta texter. Aase Bergs Hönor umgås(ur en text under ständigt arbete) känns helt omistlig.

”Nu kan det människoida värdejaget böjas inför Ingen”.

Jag vill bara ha mer.

ARTIKELN HANDLAR OM